روستای سنج در ۵ کیلومتری شهرستان الیگودرز از بخش مرکزی و منطقه بربرود قرار گرفته این روستا از طرف شرق به روستاهای (ده نصیر)و(سَوَر) و(کَشکَک)واز طرف جنوب غربی به روستای (اردودَر سرلک)و از طرف جنوب به روستای (قلعه بَردی ) و از طرف شمال وشمال غربی به شهر الیگودرز متصل می باشد.این روستا از دهستان بربرود بخش حومه شهرستان الیگودرز استان لرستان با موقعیت طلج ۳۸ طول جغرافیای . ۴۹ عج ۲۳ عرض جغرافیای وبا ارتفاع ۱۹۵۸ متر بالا تر از سطح دریا در منطقه پای کوهی معتدل خشک در جنوب باختر الیگودرز قرار دارد.
روستای سنج که در ارتفاع دو هزار و ۸۰۰ متری از سطح دریا در منطقه ای کوهستانی قرار گرفته است، جزو توابع شهرستان ساوجبلاغ است. این منطقه دارای مناظر طبیعی و جاذبه های گردشگری مختلفی است که از جمله آن می توان به آبشار زیبا و دائمی آن اشاره داشتروستای سنج از توابع بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ، با مختصات جغرافیایی ۵۰ درجه و ۵۸ دقیقه طول شرقی ۳۶ درجه و ۲ دقیقه عرض شمالی، در ۲۵ کیلومتری شمال کرج قرار دارد.
روستای سنج از سطح دریا۲۲۵۰ متر ارتفاع دارد و آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و در زمستان سرد است. رودخانه پرآب سرهه که از کوههای شمالی سرچشمه میگیرد، در کنار این روستا جریان دارد.تاریخچهآثار به جا مانده از گذشتگان به ویژه خانههای قدیمی روستای سنج و بافت سنتی موجود آن و مصالح به کار رفته در ساخت آنها، نشانگر تاریخ طولانی روستاست، تاریخ احداث برخی از خانهها به دوره صفویه و قاجاریه میرسد. ظاهراً این روستا در گذشته محل ییلاق حکام صفوی بوده است. مردم روستای سنج به زبان گیلکی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵، روستای سنج ۱۸۶ نفر جمعیت داشته که در سال ۱۳۸۵ به ۶۵۰ نفر افزایش یافته است. روستای ییلاقی سنج، جمعیت متغیری دارد، به طوری که جمعیت آن در تابستانها افزایش و در زمستانها کاهش مییابد.سیمای عمومییکی از جاذبه های این روستا غیر از طبیعت بسیار زیبا بافت قدیمی روستا و خانه های کاهگلی و سنگیه که امروزه کمتر ممکنه در اطراف شهرهای بزرگ مثل تهران و کرج و… دیده شود. وجود چشمه های مختلف، چنار قدیمی چند صد ساله، رود خانه پر آب و خانه های قدیمی در این منطقه بر جذابیت گردشگری روستای سنج افزوده است.
بهار و تابستان سانس هااز دیگر جاذبههای طبیعی روستا میتوان به آبشار آب باز، ولرده، سرچشمه رودخانه سرهه، دره گل چال و جنگل هزاربند اشاره کرد که به ویژه در بهار و تابستان کوهنوردان و دوستداران طبیعت را به سوی خود جلب میکنند.روستای سنج در یک ناحیه کوهستانی استقرار یافته و بافت مسکونی متمرکزی دارد. خانههای روستاییان غالباً در یک طبقه با سقفهای مسطح در شیب دامنه کوه ساخته شدهاند و فاقد حصار یا حیاط میباشند. این خانهها به دلیل شیب تند از طریق پلههای سنگی با یکدیگر مرتبط میشوند.
عمده مصالح به کار رفته در خانههای قدیمی شامل لاشه سنگ، گل و چوب است. ارسیهای مشبک چوبی با شیشههای رنگی زیبا هنوز هم در بسیاری از خانهها باقی مانده است. در ساخت خانههای جدید که تعداد آنها بسیار اندک میباشد، از مصالح آجر، سیمان، آهن و در و پنجرههای فلزی استفاده شده است.روستای سنج به دلیل استقرار در منطقهای کوهستانی و مجاورت با رودخانه دائمی و پر آب سرهه که از کوههای شمال روستا سرچشمه میگیرد، مناظر طبیعی و چشماندازهای زیبایی دارد. باغات و درختان قدیمی و مناظر کوههای اطراف و پوشش گیاهی سرسبز آن، از جاذبههای ارزشمند طبیعی روستای سنج است.مصالح به کار رفته در خانههای سنتی غالباً چوب است و سقفهای چوبی قدیمی، ارسیهای مشبک چوبی با شیشههای رنگی هنوز در بسیاری از واحدهای مسکونی باقی مانده است.
به طوری که برروی بسیاری از سازههای منبت کاری شده و مشبک، تاریخ ساخت و نیز نام سازنده آن حکاکی شده است. ساختار سنتی روستا و خانههای قدیمی و نوع مصالح آنها بسیار جالب توجه است.صنایع دستی و سوغات روستای سنج شامل انواع جوراب، کلاه، دستکش و شال گردن پشمی و میوهجات تر و خشک است.سنج، به رغم فاصله اندکی (۶۰ کیلومتر) که با تهران دارد، از معدود روستاهایی است که بافت سنتی و خانههای قدیمی آن با هویت بومی ـ تاریخی محفوظ مانده است.
مسیر خودروی شخصی روستای سنج از طریق اتوبان کرج ـ قزوین بالاتر از پل کردان بعد از شهر کوهسار قابل دسترسی است.
منبع: seeiran.ir
:: بازدید از این مطلب : 90
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0